Ympäröivät rakennukset vaikuttivat Urhea-kodin suunnitteluun

Kivestä muuraamalla -lehden osassa 2/2023 löytyy artikkeli Urhea-kodin rakennus- ja suunnitteluvaiheesta. Arkkitehti Tuomo Siitonen paljastaa taustoja Urhea-kodin muodon ja tiilimuurauksen valinnoista.

– Täydennysrakentamisen sopii tapahtua ympäristön ehdoilla, toteaa arkkitehti SAFA Tuomo Siitonen. Niin hänen suunnittelemansa Urhea-koti Helsingin Vallilassa tekeekin, mutta taivutettu fasadi ja julkisivujen moni-ilmeinen tiilimuuraus antavat rakennukselle vahvan identiteetin.

Urhea-koti on rakennettu jyrkkään rinteeseen, ahtaalle tontille.
– Rakennuspaikka on osa valmista kaupunkimiljöötä. Tutkimme kaavoittajan toivomuksesta myös pitkänomaista, matalampaa talotyyppiä̈, mutta sellainen ei rakennuspaikalle mahtunut. Tuntuikin luontevalta jatkaa naapuruston pistetalojen linjaa, Siitonen kertoo. Reliefimäinen muuraus sen sijaan saa valot ja varjot leikkimään julkisivuissa.

Siitosen mukaan Urhea-kotia ympäröivät rakennukset vaikuttivat paljon uudisrakennuksen suunnitteluun.
– Talotyypin ohella ympäristö antoi vaikutteita myös rakennuksen yksityiskohtiin, vaaleisiin väreihin ja nauhafasadeihin. Käyttäjien ja ympäristön asettamat lähtökohdat ovatkin tärkeimmässä roolissa töissämme.

Lue artikkeli Kivestä muuraamalla -lehdestä sivuilta 12-13.

Lähde: Kivestä muuraamalla -lehti